Historia

Koncernen Bastagruppen
Basta Arbetskooperativ, ideell förening som bedriver näring, var namnet som registrerades på dåvarande Patent- och registreringsverket, PRV, hösten 1994. Det var alltså då Basta för första gången slog upp sina portar i den sörmländska kommunen Nykvarn. Målet var då som nu att rehabilitera människor som under långa tider varit borta ifrån arbetsmarknaden, på grund av missbruksproblem och/eller kriminalitet. Tanken vara att de som sökte arbete hos oss skulle påbörja en rehabilitering genom att driva ett kommersiellt framgångsrikt företag. Våra idéer om rehabilitering genom företagande visade sig vara hållbara och idag har företaget expanderat och utvecklats till en koncern med Basta i Nykvarn som moderföretag.

Basta Väst
Ryktet om Bastas företagsidé att rehabilitera människor genom företagande spred sig och 2003 var det dags för Basta Väst AB i Borås kommun att starta. Företaget hade samma grundläggande inriktning som Basta i Nykvarn  hade praktiserat framgångsrikt i närmare 10 år. Basta Väst har successivt expanderat sina verksamheter och är nu ett etablerat företag i Västsverige, med rehabiliteringsanläggningar på två orter.

Basta Ragnhildsborg
Det senaste tillskottet inom Bastagruppen är HVB-hemmet Ragnhildsborg i Södertälje, som tillkom 2008. Ragnhildsborg arbetar med personer med psykisk ohälsa i kombination med missbruk.

Relaterat

Lär mer om Basta på ett seminarium
Ladda ned broschyr (530kb)